Inleiding : Hoe de HRM-praktijken efficiënt te versterken met concrete TQM tools?
Door Dominique Delferrière (Management Information/CertUp)
R&D in kwaliteitsnormen toegepast op human resources is actiever dan men denkt.
In het verleden kwamen in het landschap van kwaliteitsmanagementsystemen enkel de 'globale' en 'algemene' normen naar voren – ongeacht de sector van activiteit.
Vandaag is dat helemaal anders. Verschillende internationale normen – ISO – op het gebied van human resources management werden recent gepubliceerd. Het resultaat van de beste praktijken op wereldwijd niveau werden neergeschreven in referentiedocumenten die diepgaand zijn, maar toch toegankelijk blijven. U hoeft niet langer enkel te steunen op onderzoek van universiteiten of consulting-bedrijven. Binnen handbereik heeft u met één klik toegang tot uitgebreide documenten boordevol inspiratie en goede praktijken. Hiermee kunt u uw eigen praktijken vergelijken met de best practices; uw manier van werken in vraag stellen; uw verbeteringsacties ondersteunen.
Dominique Delferrière volgt de wereld van kwaliteitsnormen in het kader van intellectuele diensten al meer dan 25 jaar op de voet. Hij is afgevaardigd bestuurder van CertUp, dochteronderneming van Management Information. CertUp is de belangrijkste certificator in België in het domein van learning en consulting, aan de hand van normen zoals Qfor, kmo-portefeuille of ISO.
Hij zal een overzicht schetsen van verschillende recente ISO-normen die een nuttige inspiratiebron zijn voor HR. Maar bovenal zal hij zijn recepten onthullen over de manier waarop er voordeel kan uitgehaald worden, afgezien van elk formeel certificeringsproces. Hij zal aan de hand van een concreet voorbeeld, op basis van de Qfor-norm, illustreren hoe een norm kan worden gebruikt in een participatieve zelfevaluatiebenadering om prioriteiten te bepalen in het HR-verbeteringsproces.
CaseAZ Groeninge
Door Veerle Van Hauwaert (Kwaliteitszorg & HR) & Lien Lapiere (Organisatieontwikkeling/Kwaliteit ) - AZ Groeninge
AZ Groeninge, een supraregionaal ziekenhuis in Kortrijk (met 1149 voltijdse en 1688 deeltijdse medewerkers en 188 artsen), zet sinds 2011 in op een gecombineerde functie kwaliteit en HR omdat het overtuigd is dat een kwaliteitsdenker een meerwaarde kan hebben bij de HR-processen.
Lien Lapiere was de eerste HR-stafmedewerker kwaliteit die deze rol op zich nam. Momenteel is Veerle Van Hauwaert binnen de HR-afdeling verantwoordelijk voor kwaliteitszorg maar Lien zet nog steeds mee haar schouders onder het kwaliteitsmanagement van het ziekenhuis.
In 2016 behaalde de instelling internationale kwaliteitsaudit Joint Commission International (JCI). JCI verleent accreditaties aan zorginstellingen. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten ziekenhuizen voldoen aan het JCI-normenkader met ruim 1400 meetbare aspecten rond kwaliteit en patiëntveiligheid.
In 2007 sleepte AZ Groeninge, als eerste algemeen ziekenhuis van België, de internationale erkenning als 'Investor in People' (IiP) in de wacht voor zijn strategisch personeelsbeleid. In 2014 werd het IiP-label, na een nieuwe audit, voor de derde keer verlengd.
Investor in People is een internationale erkenning voor bedrijven die investeren in de groei van hun medewerkers. De erkenning wordt uitgereikt door het onafhankelijk International Centre of Quality (UK). Een assessment, afgenomen door onafhankelijke lokale maar door het IPQ erkende assessoren, gaat na in hoeverre de doelstellingen en de strategie van de organisatie afgestemd zijn op de ontwikkeling van de medewerkers (en omgekeerd). Het IiP-keurmerk vertrekt vanuit de idee dat de ontwikkeling van de medewerkers de sleutel vormt tot vooruitgang van de organisatie. Investor in People is dus een standaard voor strategisch personeelsbeleid.
De methodiek van IiP baseert zich op wat medewerkers weten te vertellen over de doelen van de organisatie, hoe deze worden vertaald naar het team en het individueel functioneren en hoe waardering en ontwikkeling in de organisatie wordt gerealiseerd. Deze methodiek sluit naadloos aan bij een integrale kwaliteitszorg die het continu verbeteren stimuleert.
Behalve uit de doeken doen hoe AZ Groeningeaan de slag ging met de JCI en IiP-audits, en met welke resultaten, zullen Veerle en Lien tijdens hun onderdeel van de workshop ook stilstaan bij onderwerpen als projectopvolging, KPI’s, PDCA (de Plan Do Check Act-cyclus) en hoe gewerkt werd aan het vormgeven van de gewenste speak-up-cultuur.
Case RVA
Door Dominique Robert (directeur HRM) & Sandra Van Neyen (directeur Organisatieontwikkeling)
De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) is een openbare instelling van sociale zekerheid. De organisatie (5270 medewerker tewerkgesteld in 30 lokale werkloosheidsbureaus en 560 Plaatselijke WerkgelegenheidsAgentschappen) past de stelsels van de werkloosheidsverzekering, loopbaanonderbreking en tijdskrediet toe en neemt deel aan de voorbereiding en de evaluatie van de reglementeringen ter zake.
De RVA wil excellente resultaten behalen bij de uitvoering van zijn opdrachten en maakt daarvoor, op een geïntegreerde wijze, gebruik van gepaste beheersinstrumenten en managementmethodes: een geavanceerd performantiebeheer dankzij het gebruik van boordtabellen voor de opvolging van de dagelijkse activiteiten van de diensten, een systeem van kostprijsberekening op basis van de analytische boekhouding, het gebruik van het EFQM-model als referentiekader voor kwaliteitsbeheer (EFQM staat voor: European Foundation for Quality Management), de toepassing van het procesmanagement en het risicobeheer….
Daarnaast investeert de RVA in veranderingsprojecten om de medewerkers optimaal te ondersteunen bij de uitvoering van het werk, de dienstverlening te verbeteren en innovaties door te voeren. De inspraak en betrokkenheid van de medewerkers zijn essentieel in het personeelsbeleid dat de RVA voert.
Het werd voor zijn kwaliteitsmanagment in 2016 bekroond met het prestigieuze Europese ‘Recognised for Excellence – 5 star’-label, uitgereikt door de EFQM-foundation en zijn Belgische partner B-best.
De RVA behaalde als eerste overheidsorganisatie in 2015 het Investor In People-certicaat. De instelling viel in 2016 ook in de prijzen omwille van haar diversiteitsbeleid (het won toen de Diversity Award).